Avels Mål

Inom vår avel är arbetet för en friskare ras det allra vitkigaste. Vi vill avla mot målet att göra patella luxation, tandavsaknad och öppna fontaneller en ovanlighet snarare än det vanliga inom rasen. Vi vill arbeta för att bevara rasens underbara drag, så som dess underbara livlighet, intelligens, det underbara lilla björnansiktet mm. Först och främst avlar vi för att upprätthålla en sund benstruktur (bra benstomme, bra byggnad, friska leder), tät päls av rätt struktur, rik på pigment och färg, och det udnerbara lilla huvudet rasen är känd för. Vi sätter en god mentalitet och ett stabilt temperament högt upp på prioriterings listan. En pom ska vara intelligent, alert, tuff och självsäker. Rasen har en udnerbar social förmåga, vilket gör den till ett underbart sällskapsdjur, och även en jättebra tävlingshund, eftersom den har mycket "will to please" (förarvek) gentemot sin ägare. Rasens stora livsglädje är något vi vill verkligen vill bevara.

Dessa är våra mål

  • En frisk och sund ras
  • Hundar med stor livslust, intelligens och driftighet. En pom som både uppskattar en kväll i soffan framför TV'n, såväl som en heldag på tävlingsbanan.
  • Hundar med en sund besntomme, den typiska "kvadratiska" formen, korrekt päls med mycket färg. Ett korrekt och vackert huvud med en nos av bra storlek och mörka, ovala ögon.